...
Optihus AB
Optihus AB

CDT 90 MK III avfuktare från danska Dantherm – Hög kapacitet

Dantherm CDT 90 MK III är den största portabla avfuktaren i serien CDT.

Aggregatet lämpar sig, med upp till 86,5 liters avfuktning per dygn och luftomsättning om 1000 kubikmeter, till mycket krävande vattenskadesanering, större lager, byggavfuktning, kyrkor etc..

Modell 90 är likt de andra i serien framtagna för att vara portabla och slittåliga.

Övervakning och injustering av börvärde gällande relativ fuktighet är enkelt via den lättöverskådliga digitala displayen.

45.368kr

Artikelnummer 2022CDT90 Kategorier ,

Det här är Dantherm CDT 90 MK III

Från den danska fabriken med 252 anställda och årligen totalt ca. 50.000 tillverkade och levererade avfuktare m.m., kommer flaggskeppet i CDT serien, nämligen modell 90 MK III.

Dantherm har baserat avfuktningen på kondensprincipen. Det innebär att den fuktiga processluften som via fläktverkan dras in i enheten kyls ned. Nedkylningen drivs som kompressoreffekt med det nya miljövänligare köldmediet R454C. 

Dantherrm CDT 90 kondensavfuktare

När fuktbärande luft möter den kalla elementytan i CDT 90 uppnås daggpunktstemperaturen. Då faller fukt ut som kondensdroppar, vilka droppar ned i en uppsamlingskassett och dräneras vidare ut från enheten. Observera att det inte finns en löstagbar vattentank, så som på de andra CDT-avfuktarna. Slangkoppling för ½” slang finns istället fast monterad. 

Den avgående torrare luften värms upp med ca. +5°C då restvärme från avfuktningsprocessen leds ut genom ytterligare ett element. 

Hur mycket el kräver CDT 90?

  • Vid +30°C & 80% RF kräver avfuktningen 0.48 kWh/l
  • Vid  +20°C & 60% RF kräver avfuktningen 0.81 kWh/l

Dessa energivärden är låga vilket innebär att CDT 90 är mycket energieffektiv i förhållande till uthämtad mängd vatten. 

Desto svalare det blir och ju lägre den relativa fuktigheten sjunker, ju högre kommer avfuktningskostnaden att bli.

Till sist om de optimala värdena för kondensavfuktningen ändras till mindre bra, kommer stora delar av kapaciteten att försvinna. Därför är det av hög vikt att använda enheten i lämpliga miljöförhållanden. Tillskottsvärme kan behövas i vissa lägen. 

Enhetens driftsförhållande ligger inom ramen för +3-35°C. Om temperaturförhållandet i utrymmet faller utanför dessa värden kommer avfuktaren automatiskt att stanna och ligga i standby tills värdena åter igen ligger inom ramen för driftsförhållandena.

Vid låga temperaturer kan det i vissa klimatförhållanden uppstå is på kondenselementet. Det känner CDT 90 själv av och går då in i en kortare avisningsfas. 

Avfuktaren i punktform

  • Hög kapacitet om upp till 86,5 liter per dygn vid +30°C & 80% RF. Vid +20°C & 60% RF ligger avfuktningskapaciteten på 37 liter per dygn.
  • Nytt miljövänligare köldmedia som möter EU kraven satta 2020.
  • Synnerligen starkt och robust kabinett tillverkat av galvaniserat stål som är pulverlackerat.
  • För lång hållbarhet är kondensorn och förångaren invändigt i avfuktaren epoxybehandlade. Det förhindrar korrosion.
  • Handtaget uppe på enheten är justerbart. Det undre handtaget är fast monterat. CDT 90 kan bäras av två personer om så krävs.
  • Mjuka stötfångare finns på framsidan.
  • De stora gummihjulen ger lätt transport samt stötskydd.
  • Vikten är förhållandevis låg. Tyngdpunkten ligger lågt och centrerat vilket gör transport och förflyttning enklare. 

Några avfuktningstips på vägen

I stora lokaler som endast används periodiskt eller intermittent, lämpar sig CDT-avfuktare riktigt bra. Det går snabbt att rulla fram vald enhet till det ställe där placeringen är gynnsam ur avfuktningshänseende. 

En tumregel är att processluftsidan, den sida av CDT 90 där fuktig luft tas in, ska stå fritt. Det innebär att avfuktarens framsida ska stå med minst 60 cm distans till större föremål vilka annars hindrar luftflödet. 

Via baksidan av 90 fläktar 1000m3/h avfuktad luft. För bäst möjliga omsättning ska denna sida stå fritt med minst 3 m. 

I riktigt stora lokaler t.ex. i kyrkor blir en lämplig placering fram mot koret och fläktande torrluft rakt mot, längs ut med mittgången. Alternativt om kortast möjliga transport eller lämpligaste dränering önskas kan man vända på förhållandet och ställa enheten närmare tornet och vapenhuset. 

Dantherm CDT 90 är till stor hjälp vid intermittent uppvärmning. När en lokal inte används är det onödigt och ofta inte ekonomiskt hanterbart att värma upp till lämplig vistelsemiljö. Därför sker ofta kallställning eller sänkning av värmen. Det medför vanligen problem med fukt och mögel. Här kommer CDT 90 väl till pass. 

Avfuktningen startar i rent förebyggande syfte samt för att det under fuktigare klimatförhållanden inte ska kunna buffra så mycket fukt i byggnadsmaterial, kulturföremål eller i arkiv och lagerinnehåll. Denna avfuktningsprocess är initialt ofta krävande och tar tid då mycket fukt kan finnas buffrat i olika material. Avfuktningsprocessen måste i känsligare fall ske långsamt. Så är läget t.ex. i kyrkor där kulturföremål och byggnadsmaterial annars kan ta skada. 

När den initiala avfuktningsfasen är avklarad kommer CDT 90 att lättare kunna möta det som sker när intermittent uppvärmning startas. När den initiala avfuktningsfasen är avklarad kommer behovet att minska sett till mer akut insats. Fas två kan därför kallas stödavfuktning. 

Se en video från danska Dantherm

Här i videon sammanfattas mervärdet som följer när man införskaffar en CDT MK III avfuktare. 

Data gällande Dantherm CDT 90 MK III

Driftsområde – Luftfuktighet 40-100 % RF
Driftsområde – Temperatur +3-35°C
Avfuktning kapacitet – 20°C & 60% RF 37,0 l/d
Avfuktning kapacitet – 30°C & 80% RF 86,5 l/d
Luftomsättning – 1000 m³/h
Strömförsörjning – 230 V/50 Hz
Max. ampereförbrukning – 8,3 A
Max. effektförbrukning – 1,9 kW
Köldmedium – R454C
Kompressor – Roterande
Ljudnivå (vid 1 meter) – 57 dB(A)
Skyddsklass IP – IPX4
Filter PPI – 15/G1
Hjuldimension Ø – 250 mm
Hjulmaterial – PP
Kontrollpanel material – ABS
Mått mm – B 650 x H 894 ( H med handtag nedfällt 977) x D 593
Vikt 62 kg

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”CDT 90 MK III avfuktare från danska Dantherm – Hög kapacitet”