...
Optihus AB
Optihus AB

DryBox X1 sorptionsavfuktare för mindre utrymmen

DryBox X1 är en robust och kompakt sorptionsavfuktare som är utformad för att effektivt torka ut mindre utrymmen som krypgrund, vindar, källare och attefallshus.

Avfuktaren representerar en av de bästa lösningarna på marknaden för att bekämpa fukt i svalare utrymmen. Samtidigt säkras luftkvaliteten både i betjänat utrymme och i närliggande rum.

Detta ingår:

 • DryBox X1
 • Utloppsplåt att t.ex. sätta på utsidan av grundmur eller vägg
 • Torrluftslang ca. 7,5 meter för bra spridning av den avfuktade luften
 • Sluthylsa att sätta i änden på torrluftslangen
 • Våtluftslang ca. 1,2 meter
 • Kopplingsklämmor 3 st för att fästa slangarna

8.100kr

Artikelnummer DRYBOXX1 Kategorier ,

Allmänt om Drybox X1

DryBox X1 avfuktar via tekniken sorptionsavfuktning, vilken länge varit känd för att ha överlägsen effekt i svalare temperaturer samt ned i minusgrader. Funktionen ger god möjlighet att avfukta med säkerhet i hus och fastigheter med dess storleksmässigt mindre och ouppvärmda riskkonstruktioner. Till riskkonstruktion räknas följande, där X1 kan användas för att säkra klimatet:

Motsatsen till sorptionsavfuktare kallas kondensavfuktare eller kylavfuktare. Eftersom kyltekniken för att få bort fukt från luft och byggnadsmaterial kräver ett varmare rumsklimat, kommer kondensavfuktaren att sluta avfukta när temperaturen faller. X1 blir många gånger ett långt tryggare val.

Hör alltid med oss om avfuktaren kapacitetsmässigt är lämplig för tilltänkt utrymme. Att köpa för liten avfuktare är inte önskvärt. 

Läs även mer allmänt om vindsavfuktare-kallvindsavfuktare

Avfuktningsfunktionen

DryBox X1 har en frånluftstos för fuktmättad luft vilken sitter på baksidan av avfuktaren, på samma sida som dammfiltret. Det finns också en torrluftstos för torr luft.

Den fuktiga processluften sugs via fläkten in genom dammfiltret och avfuktas, under tiden fuktmättad luft förs ut genom våtluftslangen till utsidan av byggnaden. En svagare luftväxling skapas in i utrymmet genom denna funktion. 

Den nu avfuktade luften fläktas ut genom en ansluten torrluftslang (se installationspaketet som medföljer X1). Det är viktigt att torrluften inte fläktas ut friblåsande, d.v.s. att den torra luften inte ska blåsa ut direkt vid avfuktningsaggregatet. Torrluften måste tillåtas att göra nytta i hela utrymmet innan luften återigen cirkulerar in som processluft.

Via den manuellt justerbara hygrostaten styr man vilket börvärde som ska gälla för automatiskt start och stopp av avfuktningen. Via hygrostatfunktionen blir X1 självgående och energisnålare. 

Installation

Det finns vissa principer att följa vid installation av avfuktare. Vi finns tillhands med support och råd, samt kan inom vårt fysiska arbetsområde utföra installationen om så önskas. 

För att installera en DryBox sorptionsavfuktare, placera den på en lämplig plats i utrymmet där fuktigheten ska reduceras, gärna upphöjd en bit från marken eller golvet. Mot mark där markånga avges läggs med fördel byggplast på ett noggrant sätt. Det är viktigt för att få avfuktaren att inte överarbeta.

Vid fast installation, se till att friskluftsventilerna i utrymmet helt täpps igen. Det kan ske med en skiva cellplast som fogskummas fast inne i ventilationshålet.

Våtluftslangen ska dras ut genom en för övrigt tätat ventil och mynna ut via den medföljande utloppsplåten utanför utrymmet. På baksidan av utloppsplåten finns en stos där våtluftslangen fästs med en medföljande kopplingsklämma.

Gör fritt runt avfuktaren, tillse att den kan dra in processluft fritt och anslut den till en strömkälla via stickkontakten. Ställ in hygrostaten på önskat börvärde gällande relativ fuktighet. 

Undertrycksfläkt

Fläkten i DryBox X1 har oftast inte tillräcklig kapacitet att ensam kunna agera som undertrycksfläkt mot radon och/eller avvikande lukt

För ändamålet att kunna ventilera bättre och hålla undertryck, har vi som tillval till X1 en kompatibel undertrycksfläkt. Se tillbehören längre upp alt. till höger på denna sida. 

Även gällande installation av undertrycksfläkt ger vi råd och tips, alternativ kan utföra installationen. 

Specifikation DryBox X1

 • Torrluftkapacitet: 110 m³/h
 • Avfuktningskapacitet: 6,5 l/dygn
 • Avfuktar utrymmen upp till: 35 m² (med inräknad säkerhetsmarginal vilket är viktigt)
 • Ljudnivå (3m avstånd): 43 dB
 • Torrluftsutblås: 1 x 102 mm
 • Våtluft stos: 50 mm
 • Vikt: 7 Kg
 • Höjd x bredd x djup (mm): 265 x 260 x 400
 • Anslutning: 230V/ 50Hz
 • Effekt max: 550W
 • Garanti: 2 år
 • Filter 1 st medföljer och är enkelt utbytbart
 • Inbyggd manuell hygrostat

Dokument gällande DryBox X1

Här kan gällande dokument laddas ned. Ta gärna kontakt för en personlig beskrivning och rådgivning om så önskas.

Dokumenten öppnas i ett nytt fönster.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”DryBox X1 sorptionsavfuktare för mindre utrymmen”