...
Optihus AB
Sök
Optihus AB
Sök
Stäng denna sökruta.

DryBox X4 avfuktare med energisnålare hygrostat

DryBox X4 sorptionsavfuktare är tillverkad för svalare miljöer i hus och fastigheter. Avfuktaren betjänar såväl källare, krypgrund som kallvind etc. på ett betryggande sätt.

Styrsystemet är energisnålt genom att automatiskt styra avfuktningen efter mögelindex, vilket innebär att X4 kan ställas att ta hänsyn både till relativ fuktighet och till temperatur.

För att få till bästa möjliga cirkulation av den avfuktade luften från enheten, går det bra att ansluta torrluftslang och även förgreningar för fler utblåspunkter. Våtluft ventileras ut genom en slang som ansluts till stosen på baksidan av enheten.

DryBox X4 levereras i valbart paket:

 • Paket 1 med utloppsplåt, våtluftslang och två kopplingsklämmor.
 • Paket 2 innehåller allt i paket 1 plus övervakningsdisplay med tio meter lång sladd, för enkel anslutning till avfuktaren.

Se också tillbehören för skräddarsydd och kostnadsbesparande installation.

13.495kr15.395kr

Artikelnummer N/A Kategorier , Etikett

Så fungerar DryBox X4

DryBox X4 använder sorptionsmaterial inbyggt i ett roterande hjul för att avlägsna fukt från luften. Genom att blåsa den fuktiga luften genom sorptionsmaterialet avlägsnas fukten och den torra luften återcirkuleras i utrymmet. Tekniken som används gör att X4 allmänt kallas för sorptionsavfuktare.

Sorptionstekniken gör avfuktningen effektiv och energisnålare ned i svalare temperaturer, precis som klimatet under olika årstider är i krypgrund och kallvind samt andra ouppvärmda rum. 

Den smarta hygrostaten

En av de viktiga egenskaperna hos DryBox X4 är dess inbyggda hygrostat, som gör det möjligt att ställa in automatisk styrning utefter det som kallas mögelindex. Det är nämligen så att mögel kräver både fukt och en viss temperatur för att mögelsporerna ska kunna gro och vidare tillväxt av dess mycel sker. Valbart kan X4 ställas att ta hänsyn till båda dessa faktorer, vilket ger en avsevärd energibesparing i förhållande till att endast låta hygrostaten styra efter fukt

Det smarta hygrostatsystemet säkerställer under rätt förhållanden att avfuktaren arbetar effektivt och att fuktförhållandena hålls under kontroll.

Sladdansluten övervakningsdisplay

Om övervakning av DryBox X4 samt relativ fuktighet och temperatur önskas så går det att välja paket 2 där tio meter sladd och själva övervakningsdisplayen ingår. Avfuktaren fungerar enligt inställningarna oavsett om display är inkopplad eller inte. Det går t.ex. alternativt eller samtidigt att övervaka med en trådlös hygrometer. Dessutom har vi hygrometer för fjärrövervakning genom inkoppling till Internet. Det kan vara perfekt att ha fjärrövervakning till villan under semestern eller till sommarstugan med flera applikationer.

Installation av X4

Det finns flera saker att tänka på när man installerar en avfuktare som DryBox X4. Vi berättar gärna via mail eller telefon hur installationen på bästa sätt görs utefter just ditt behov. 

X4 är en sorptionsavfuktare med god kapacitet, men för att kunna utnyttja vad aggregatet har att ge bör val, förberedelser och installationsförfarandet göras rätt. Inför detta sammantagna arbete har vi lagt ut en inledande instruktionssida om avfuktare i krypgrund.

Klicka på bilden eller länken ovan för att se fler installationsexempel gällande DryBox X4 i krypgrund.

Vid köp medföljer ett grundläggande installationspaket med en våtluftslang, en utloppsplåt och två kopplingsklämmor. Våtluftslangen fästs på utloppsplåten, vilken monteras utanför torpargrunden, krypgrunden, källaren eller vinden. Anledningen till att först fästa våtluftslangen mot utloppsplåten är att det kan vara svårt att göra i senare skede, särskilt om stosen på plåten hamnar en bit in i ventilationshål i grundmur etc.

Slangen förs in och monteras på den bakre stosen på X4. Där ventileras den fuktiga luften ut när avfuktning sker. X4 placeras på sådant sätt att våtluftslangen om 1,2 meter räcker ut till utloppsplåten. Avfuktaren kan med fördel via någon form av distanser eller en hylla placeras upp en bit från marken eller golvet i utrymmet. 

För att optimera driftsekonomin ytterligare och samtidigt säkerställa att jämn avfuktning sker bör torrluftslangar anslutas på torrluftstosarna på X4:ans framsida. Den torrare luften som ventileras ut från aggregatet kan då ledas bort så att recirkulation av torrluften direkt in i avfuktaren undviks.

På framsidan finns en stos om 100mm och en stos om 63mm. Vi använder med fördel 100mm torrluftslang till båda dessa stosarna. Kopplingsklämmor används för att sluta tätt mellan stos och slang. I änden på varje slang förs ändhylsor in. Dessa håller slangänden öppen och det går att med en skruv fästa slangen på önskat ställe.

Vid behov kan torrluftsflödena från avfuktaren förgrenas. Vid förgrening är det av vikt att kontrollera så den avfuktade luften sprids ut i önskad flödesmängd via de olika punkterna. När sluthylsa finns i slangändarna är det enkelt att via vanlig silvertejp eller annan beständigare tejp att strypa flödet. Se tillbehören här på sidan. 

För övrigt är det viktigt att lägga byggplast mot marken som i torpargrund och krypgrund, samt att samtliga ventilationshål stängs igen ordentligt, även på kallvinden. Kan inte dessa installationsmoment göras kommer avfuktarens kapacitet i förhållande till storlek på betjänat utrymme att behöva räknas ned. 

Om så önskas kan vi inom vårt fysiska arbetsområde installera avfuktare. Vi har också samarbetspartners på olika ställen i landet. 

Undertryck vid lukt eller radon

Det är ganska vanligt att lukt från mögel, jordbakterier eller kemiska ämnen som klorfenol och kloranisol (träskyddsmedel) kommer upp från källare, torpargrund och krypgrund till våningsplanet ovanför. Detsamma gäller radon. För att motverka luft- samt luktvandring och radon krävs undertryck. 

DryBox X4 har inställningsmöjlighet där man kan justera om fläkten ska gå kontinuerligt eller endast när avfuktning sker. Ställs fläkten in att vara igång kontinuerligt så sker ett visst lägre luftombyte i det betjänade utrymmet. Det är inte säkert att det räcker till för att hålla tillräckligt undertryck.

När högre undertryck krävs kan man komplettera med Optigrund Undertrycksfläkt som vi har i tillbehörssortimentet. Avfuktaren och undertrycksfläkten är anpassade att fungera bra tillsammans via serieinstallation. Det innebär i korthet att avfuktarens våtluftsflöde enkelt kopplas in mot undertrycksfläkten. Denna typen av smart installation gör att avfuktarens fläkt kan ställas i icke kontinuerlig drift vid lägre temperatur än +2 grader (fläktläge Temp). När avfuktning väl sätter igång ventileras den fuktiga avfuktningsluften direkt ut genom undertrycksfläkten. Endast ett hål behövs ut genom grundmur eller vägg vid denna serieinstallation.

När man installerat DryBox X4 tillsammans med undertrycksfläkt är det viktigt att dra torrluftslangarna en bra bit ifrån undertrycksfläktens insug. Då kommer den avfuktade luften hinna göra god nytta innan den antingen dras in i avfuktaren igen eller ut via undertrycksfläkten. 

Som ytterligare komplement mot avvikande lukter finns också OPTiVA fotokatalytisk luftrenare. Läs för ytterligare kunskap mer under sidan luktkontroll och luktsanering.

Specifikation för DryBox X4

 • Torrluftsflöde 250 m³/h
 • Avfuktningskapacitet max. 19 l/dygn
 • Inbyggd hygrostat med mögelindex
 • Extern digital display (status, %RF, °C) (valbar i paketerbjudande)
 •  Torrluftstosar 1 x 63 mm och 1 x 102 mm
 •  Våtluftstos 63 mm
 • Upp till 250 m². OBS! beroende på fuktlasten. Hör alltid med oss för rätt val av sorptionsavfuktare
 • Ljudnivå 52 dB på tre meters avstånd. Lite lägre med anslutna slangar
 • Vikt 11 Kg
 • Höjd x bredd x djup 285 x 335 x 425
 • Elanslutning 230V/ 50Hz
 • Effekt 850W
 • Filterbyte sker invändigt när locket lossats

Dokument avseende X4 sorptionsavfuktare

Här laddas dokument och produktblad ned gällande X4 från DryBox.

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”DryBox X4 avfuktare med energisnålare hygrostat”