...
Optihus AB
Optihus AB

Biografi för Jerker Andersson grundare av Optihus AB

Jerker Andersson grundare av Optihus AB

Hej, mitt namn är Jerker Andersson. Här ges en kortfattad och personlig biografi. Därmed beskrivs också de vindlande vägarna till hur företaget Optihus AB växt fram. 

Innehållsförteckning

Barnaåren

Jag är född i Lund 1970. Från staden finns några minnen sedan ett par års ålder. Ett av minnena som framöver kom att färga livet under ett antal år var musik och låten Popcorn med Hot Butter som släpptes 1972. Minns att jag stod i köket och kunde springa raklång under köksbordet, över vilket den orangea lampan Bumling hängde. På radion spelades låten och de poppande tonerna fick det att gå glädjevågor genom hela kroppen. Musikintresset började tidigt. 

Mor jobbade som förste läkarsekreterare med arbetsledning på Lunds lasarett och far körde Linjebuss. Det var spännande att följa med till deras jobb. På lasarettet i entréhallen fanns den fina papegojan ”Fågel Rock” som kunde tala. Där fanns också ett finurligt rörpostsystem som via tryckluft skickade iväg tuber med handlingar till olika avdelningar. Pys hördes det, så var tuben iväg dit den skulle med ett duns när den kom fram. Att som fyraåring sitta i fars knä och få vända en Linjebuss på deras parkering var svårslaget. Bakelitratten upplevdes enorm i omfång och var tung att vrida runt.

Tidigt fanns även ett intresse för djur och natur samt för hur saker fungerade. Det passade bra att familjen flyttade från stan till landet i Småland och något senare till Ljungby. Det mesta föräldrarna fick se av mig var rumpan i vädret när jag letade insekter och växter att studera. Bibliotekets naturböcker kom flitigt att läsas. 

Lägenheten med mögel

1978 var det dags att flytta från en lägenhet i ett trevåningshus några stenkast bort till en alldeles nybyggd marklägenhet med platta på mark. Tyvärr hade entreprenörerna inte låtit byggfukten avfuktas från betongplattan. När höstkylan drog in blev insidan av ytterväggar, dörr- och fönsterkarmar en köldbrygga varpå det blev för fuktigt och växte rikligt med mögel

Mögel i lägenhet där Jerker med familj flyttade in
Här är ett foto på marklägenheten med platta på mark där det växte mögel 1978.

Minns att det kom en besiktningsman som utförde slutbesiktningen. Far som stod innanför tröskeln pekade klagande på möglet och menade att det inte kunde vara bra. Besiktningsmannen som stod utanför sade att de inte kunde göra något och att möblerna inte skulle ställas intill väggarna för att ytorna skulle kunna ventileras och inte binda fukt, allt enligt hyreskontraktet.

Möblerna stod som de skulle men mögelskadan gjorde sig ändå gällande. Redan som liten grabb var jag försiktigt inkännande och hade lätt för att tolka andra. Minns att besiktningsmannen såg osäker ut i det han sade och inte förde sig helt professionellt utan svajigt urskuldande. 

Ett tag senare insjuknade jag i lägenheten i den autoimmuna sjukdomen HSP – Henoch Schönleins Purpura. Det är en icke smittsam småkärlsvaskulit som medför inflammation i njurarna, ledvärk, feber, trötthet och inflammation av ytliga blodkärl i huden. De allra flesta barn som drabbas tillfrisknar efter ett skov men så blev det inte för min del.

Det fanns ingen inom sjukvården eller i övrigt som då kopplade ihop medicinsk status med mögelexponeringen som förorsak. Det gjorde jag själv lite av en slump 13 år senare 1991. Mer om det beskrivs nedan i text.

Skola och intressen

Fick en världsradio och kunde lyssna på Radio Luxemburg där den fantastiske radioprataren Tony Prince introducerade och sände ut discohit efter annan i etern. Samtidigt umgicks far med radiopiraten Christer i Ljungby och jag fick följa med när bilbatteri, sändare och antenn monterades i skogen. Det var minst sagt rafflande då Televerket körde runt och försökte pejla in sändningsbasen. 

Skolgången i grundskolan var inget vidare då jag var försiktig, rödhårig, korpulent, tidvis sjuk och därför blev en måltavla för mobbning. Böcker, faktaprogram på TV, kemi och musik kom att betyda allt mer både som intresse och en tillflykt undan plågoandarna.

Familjens flyttlass gick från Ljungby till Skånska Hörby. Gymnasietiden i Eslöv var en fin tid med härliga kamrater och fritt från mobbning. Vi kamrater tog körkort för lätt mc och njöt av härliga somrar. Det var också då jag ordentligt tog tag i musikintresset och övade in mixteknik inför att jobba som Discjockey. Efter att bilkörkort togs började resorna till jobb på närliggande discotek. 

Yrkesutbildning

Gick utbildning inom Plåt & Svets samt ritningslära och jobbade fram till lumpen på industri. Innan militärtjänstgöring 1990 som Militärpolisjägare-Kompanibefälselev med beriden högvaktstjänstgöring råkade jag ut för en trafikolycka medförande whiplashskada. Planerna för fortsatt utbildning till yrkesofficer grusades då träningen sett till skadan visade sig vara för hård. 

När lumpen avslutades 1991 var det finanskris och det gick inte att hitta några industrijobb. Flyttade till egen lägenhet i Ljungby. Att ligga på soffan har aldrig tilltalat mig. Sökte och fick tjänst på en av Sveriges största Discjockeyförmedlingar. Fick även promotion från skivbolag som en av 150 stycken exklusivt utvalda Dj´s i Sverige. Varje vecka kom det nysläppt musik som skulle gås igenom och betygsättas. Det blev många gig men inget heltidsarbete och två forskningsområden startades därför upp. De gällde släktforskning och slumpartad forskningsingång i det som kommit att kallas sjuka hus.

Forskningen om hus startade 

Ville ta reda på mer om HSP, den autoimmuna sjukdomen, då ingen läkare kunde eller ville hjälpa mig till bättring. 1991-04-01 gjordes den första anteckningen om misstänkt koppling mellan mögel i hus och HSP. Detta var innan Internets tidevarv så därför söktes information via sjukhusbibliotek och andra ställen där det gick att beställa forskningsrapporter. Fick tack vare fin hjälp tag på en rapport från 1959, där man beskrev HSP hos en 15 årig pojke med det invasiva möglet Aspergillus. Man kopplade här möglet till sjukdomen då behandling med antimykotika fick sjukdomsförloppet att helt gå i remission. [1]

I samma stund som rapporten lästes väcktes minnet av den mögliga lägenheten 1978. Kunde det finnas relation mellan sjukdomsdebut och mögelexponering? Här startade således den forskning som senare kom att leda till grundande av framgångsrikt företag inom saneringsbranschen. 

Universitetsexamen som lärare

Parallellt med jobb som Dj, sjuka hus forskning och släktforskning påbörjades utbildning till lärare vid Växjö Universitet. Växjö Högskola övergick 1995 till Universitet och fullt fokus lades från universitetsledningen och mentorerna om att hela tiden i studierna utgå från och förankra kurserna i forskning. Därmed inhämtades forskningskunskap vilken synnerligen under åren gagnat vidare arbete rörande fuktskador i hus relaterat hälsoeffekter och krävda saneringsåtgärder. 

Som nyutexaminerad lärare jobbade jag merdelen med psykosocialt stödbehövande barn och unga, både inom skola och social verksamhet. Inom området behandling togs delvis eget och unikt material fram, kallat ”Strukturerade Samtal”, vilket baserades på den intressanta och viktiga organisationsläran ”Double Loop Learning” av Donald Schön och Chris Argyris. [2] Just denna organisationslära har jag även kommit att använda i entreprenörskapet såsom grundläggande värdering. 

Boken ”Optimera din kunskap om hus”

2001 hade sammanställningen rörande sjuka hus som vida omfamnande begrepp nått så långt att idéer om en bok och företag tog form. Under drygt fyra års tid skrevs ett bokmanus samman, döpt till ”Optimera din kunskap om hus”. Samtidigt upptäcktes så djupgående och allvarliga ledningsbrister samt mobbningsstrukturer inom både skola och social verksamhet, att jag bestämde mig för att 2005 slutligen lansera den enskilda firman inom saneringsbranschen och helt frångå läraryrket som sådant. 

2005 föddes det första av mina två fina barn. Tiden för att åka ut och spela fanns inte längre och därför avslutades även den delen nästan helt. 

Enskild firma som blev aktiebolag

Bokmanuset ville jag låta vara fredat från publicering på hemsidan tillhörande min dåvarande enskilda firma Ljungby Fuktkontroll & Sanering. Startade därför med manuset som utgångspunkt och inspirationskälla att jobba fram ny forskningsbaserad information och en mängd områdesspecifika artiklar.

Firman fick snabbt mycket att göra via mail- och telefonsupport, försäljning samt ute på fältet med inspektion, sanering och installation av avfuktare. Därför ombildades firman till aktiebolag med ytterligare en delägare 2008. 

En epok slutar och en ny föds

Tidigt 2021 efter minst 90.000 avklarade supportärenden och många tusen levererade samt installerade avfuktare, luftrenare och annat relaterat till hus, upplevdes behovet så stort av att göra något nytt och få chans att vidareutvecklas att min roll som VD och ägare i aktiebolaget helt avslutades. 

Jerker Andersson grundare av Optihus AB har lärarlegitimation

Tankarna for iväg tillbaka till läraryrket då jag en aning saknat alla fina barn och ungdomar och att mer ”handfast” få dela ut livsverktyg samt lära ut ett lärande, d.v.s. pedagogik. Ansökte om och fick lärarlegitimation och sög ett tag på karamellen om val av fortsatt karriär under tiden ett sabbatsår togs. 

Det nya företaget Optihus AB

Läste för skojs skull igenom bokmanuset ”Optimera din kunskap om hus” och fortsatte även inhämta ämnesinriktad forskning. Upptäckte med nytt syre att det finns mycket mer att ge från min sida inom detta område. Ur boktiteln sprang det nya företagsnamnet Optihus AB. Bokmanuset som hela tiden uppdaterats med ny och reviderad kunskap samt aktuella referenser finns nu att läsa på Optihus hemsida. 

Nämnas ska att jag inte gett upp kunskaperna som artist- och läraryrket samt livet i övrigt medfört. Erfarenheten har bakats samman i ett varumärkesregistrerat sponsorprojekt kallat CS – CLUB SCHYSST, vilket är ämnat att verka emot mobbning, främlingsfientlighet, rasism, våld, kriminalitet och droger. [3] Projektet har dock tagit paus då pandemirestriktionerna ställt sig i vägen och får framledes vara ett mindre sidospår till Optihus då tid och lust ges. 

De tiotusentals timmarna som plöjts ned i den tvärvetenskapliga forskningen hoppas jag genom åren kunnat ge många husägare och andra hjälp. Förutom att bistå andra fann jag genom inhämtad kunskap möjlighet till avsevärd lindring gällande min åkomma. Nämnas ska också att allt fler vetenskapliga rön beskriver koppling mellan fuktskador i hus, t.ex. mögel, och faktiska samt potentiella hälsoeffekter samt symtom

Forskningsresan fortsätter således med samma oberoende forskare fast under det nya företagsnamnet Optihus AB. Företagskonceptet ämnas vara optimerat samt mer finslipat och pedagogiskt upplagt, allt utifrån den samlade utbildning, forskning och erfarenhet som inhämtats under årens lopp, vilken ytterligare fallit på plats under sabbatsåret. 

Tack för att du läste och välkommen att ta del av den kompetens Optihus AB besitter.

Med vänliga hälsningar

Jerker Andersson

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - F&U.. Står för forskning, kunskap samt ärlighet. Gillar att hjälpa andra och värnar speciellt barnen i vårt samhälle.

2 svar på ”Biografi för Jerker Andersson grundare av Optihus AB”

 1. Tack Jerker, spännande och välformulerat!
  Din inlevelse, kompetens och ditt goda uppsåt är inte att ta miste på!

  Per i Varberg

  Svara
  • Hej Per!

   Trevligt att du hittade in och kommenterade så här positivt om biografin. Det är inte så lätt att skriva om sig själv, men jag tror på att rakt igenom ge från hjärtat och ha ett uppsåt att värna om sina medmänniskor.

   Ha en fin fortsättning på helgen!

   Svara

Lämna en kommentar

Nytt hos Optihus

En kallvindsavfuktare baseras på sorptionsavfuktning och klarar även minusgrader.
Kallvindsavfuktare är ett annat namn för vindsavfuktare

Husens och fastigheternas vind är en allt mer från inomhusmiljön isolerad konstruktion. När vinden är ouppvärmd kallas den kallvind, vilken under vintersäsongen ofta drabbas av fukt och mögel. För att komma tillrätta med och förebygga detta problem kan en kallvindsavfuktare

Torrmögel är ett begrepp som journalister har hittat på.
Torrmögel, finns det något som heter så?

I flera media har det nyligen utifrån en påbörjad dansk studie skapats det nya begreppet torrmögel. Vissa journalister låter göra gällande att torrmögel ska vara något nytt som ingen har talat om innan och att det är klimatförändringen som skapat