Optihus AB
Sök
Optihus AB
Sök
Stäng denna sökruta.

TFA Fuktkvotsmätare för insticksmätning i trä

TFA Fuktkvotsmätare är speciellt anpassad för att mäta fuktkvot i trä. Genom att starta fuktmätaren och sticka in mätstiften en liten bit i trät, kommer fuktvärdet snabbt att visas i den bakgrundsbelysta displayen.

Förutom displayvärde kommer också lysdioderna att visa grönt, gult eller rött, beroende på om fuktkvoten är under riskvärde, på gränsen/strax över eller definitivt över. En stund efter användandet kommer enheten automatiskt att stängas av för att spara batteri.

Genom fuktkvotsmätning går det att ta reda på hur klimatet varit i ett hus eller en specifik huskonstruktion ett tag tillbaka. Det går också att leta efter köldbryggor där det är svalare och därför fuktigare.

Med produkten följer Optihus support. Ring eller maila in frågor, eller ställ frågorna under kommentarsmöjligheten ”Ställ fråga” nedan på denna produktsida.

425kr

Artikelnummer 2022TFAFK Kategori Etikett

Hur fungerar TFA Fuktkvotsmätare?

Den behändiga och robusta TFA Fuktkvotsmätaren är utrustad med två mätstift i metall. Stiften trycks in någon millimeter i det byggnadmaterial av trä där man vill fuktmäta. Mellan mätstiften skickas en elektrisk impuls. Desto mer fukt materialet innehåller ju lättare går denna impuls fram. Omvandling till fuktkvotsvärde sker vilket visas i displayen. 

Lysdiodernas funktion

  • Grön lysdiod indikerar att fuktkvotsvärdet är från lågt upp till 13,9%. 
  • Gul diod indikerar värde mellan 14 – 19,9%.
  • Röd diod indikerar att värdet är över 20%.

Var ligger gränsvärden för mikrobiell tillväxt?

Med mikrobiell tillväxt menas jordbakterier såsom aktinomyceter, mögel och rötsvamp

När byggnadsmaterial håller en fuktkvot om 16-17% så har det uppnått gränsvärdet där mögel och bakterier kan starta sin tillväxt. För rötsvamp ligger värdet lite högre om upp över 20%. 

Hur används fuktkvotsmätaren som bäst?

Fuktkvotsmätaren kan inte användas när det är minusgrader i trä och i det utrymme där mätningen sker. Det ska råda plusgrader. 

Bra är att testa på olika ställen för att på det sättet få säkrare värden. Vissa punkter i t.ex. en torpargrund, krypgrund eller vind är köldbryggor. Det är kallare ställen där fukt ansamlas och gör att fuktkvotsvärdet i material ökar. Just köldbryggorna är extra viktiga att ha koll på.

Kan felaktiga fuktkvoter ges?

Ja, det kan hända när man man fuktmäter i trä som är impregnerat med träskyddsmedel. I vissa träskyddsmedel såsom t.ex. CCA och klorfenolhaltigt sådant, finns metallsalter av koppar etc. för att motverka rötsvamp. Metall leder liksom fukt den strömimpuls som fuktkvotsmätaren ger. Mätningen kan ge några procent högre fuktkvotsvärden.

Detsamma gäller vissa saneringsvätskor som innehåller bland annat propylenglykol. Propylenglykolen är effektiv gällande att hämma mikrober. Dock drar glykolen åt sig lite fukt från omgivningen. Därför kan fuktkvoten efter en mögelsanering öka, allt utifrån ett givet startvärde. 

Mätning i ved

Förutom att använda TFA Fuktkvotsmätare för att kontrollera riskkonstruktioner i hus fungerar den också riktigt bra för kontroll av ved. 

Håller veden en fuktkvot högre än 20% så anses den vara för fuktig för eldning. Eldning med så fuktig ved innebär ökad risk för avsättning av sot i skorstenen och kan över tid föranleda skorstenseld-soteld. 

Fuktkvotsmätning innan målning

Att ge sig på att måla trä när det är för fuktigt innebär att målarfärgen inte kan krypa in så långt i trät som när det är torrare. Risk finns för att färgen lossnar. 

Rekommenderat högsta fuktkvotsvärde innan målning är 15%. 

Vad gör man om fuktkvotsmätning inte fungerar?

Det går att väga fram fuktinnehåll i en lite mer rejäl bit trä. Tillvägagångsättet är att provbiten först vägs, för att sedan under ett dygn torkas ut i ugn med ca. 100 graders värme. Därefter sker ytterligare vägning. 

Resultatet från första vägningen subtraheras med resultatet från andra vägningen. Därefter divideras summan med resultatet från andra vägningen och multipliceras med 100. Då räknas fukthalten fram i procent. 

vikt 1 – vikt 2 / vikt 2 x 100 = fuktkvot %

Kontroll av avfuktare

TFA Fuktkvotsmätare är även lämpad för kontroll av att avfuktare som installerats fungerar som den ska. 

Kontrollmätning sker som allra bäst ett par gånger om året, påpassligt i samband med att filter till avfuktaren ska bytas och okulär kontroll av utrymmet ska göras.

Flera avfuktare likt krypgrundsavfuktare och vindsavfuktare har möjlighet till slangdragning för fördelning av den avfuktade luften. Det blir enkelt med fuktkvotsmätarens hjälp att kontrollera så att avfuktningen är jämn i de olika sektionerna i t.ex. krypgrund, vind och rummen i källare

Specifikation gällande TFA Fuktkvotsmätare

Strömförsörjning – 3 x LR 44 knappcellsbatterier
Trä
Mätområde- 6%…48%
Noggrannhet – ±2 % vid 11 %…48 %, ±2,5 % vid 6 % …10 %
Upplösning – 0,1 %
Byggmaterial
Mätområde – 0,1 %…11,0 %
Noggrannhet – ±0,4 %
Upplösning – 0,1 %
Temperatur
Mätområde – 0 °C…50 °C (32 °F…122 °F)
Noggrannhet – ±1°C (±2°F)
Upplösning – 0,1°C (0,2°F)
Mäthastighet – 1 sekund
Lagringstemperatur och Luftfuktighet – -10 °C…50 °C / < 85 %
Arbetstemperatur och Luftfuktighet – 0 °C … 40 °C / < 75 %
Mått: 95 x 55 x 22 mm
Vikt: 60 g (endast enhet)

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”TFA Fuktkvotsmätare för insticksmätning i trä”