Hur fungerar TFA hygrometer och logger?
TFA har tänkt till när det gäller denna fuktmätare och temperaturmätare, som blivit mycket populär både till privat och professionellt bruk.
Basenheten är utrustad med en utförlig display och möjlighet att via knappval manövrera mellan de olika sändarna som går att beställa till.
Uppmätta aktuella klimatvärden visas för samtliga enheter. Enheterna kan namnges för att man lättare ska kunna hålla reda på vilket värde som hämtas varifrån.
Sändare placeras där man vill mäta, t.ex. i husets grund såsom torpargrund, krypgrund, källare eller platta på mark. Ytterligare sändare går att placera på vinden, i garaget, i förrådet, poolrummet och även i växthuset om sådant finns i husets närhet. Möjligheterna är många då det går att koppla in hela åtta sändare mot basenheten.
Sändarna registrerar med korta intervaller den rådande temperaturen och luftfuktigheten. Via 868MHz skickas signal och klimatdata till basenheten som innehåller loggningsfunktion.
Loggning
Loggning innebär att klimatdatan sparas i det inbyggda minnet med upp till 50.000 datapunkter. I basenhetens display ser man hur många procent av minnet som är uppfyllt. Det går att ställa in hur ofta eller sällan som varje loggning ska ske. Med längre mellanrum mellan loggningstillfällena räcker dataminnet längre tid.
Radiostyrd klocka och datum
En bra finess med hygrometern är att den tar emot radiosignal som styr att klockan alltid visar rätt. Denna funktion går att stänga av. Även datumvisning finns.
Inläsning av loggad klimatdata från hygrometer till dator
Till enheten medföljer ett nedladdningsbart program som hämtas till dator. När det är dags att läsa av klimatdatan som sparats i hygrometern sätts USB-mottagaren i datorns USB-ingång. Därefter hämtas loggad klimatdata från hygrometern till datorn.
När all data är inhämtad går det att avläsa tids- samt datumangivna värden gällande fukt, temperatur och uträknad kondenstemperatur. PDF-rapport går att skapa.
Översikt
I dataprogrammet till hygrometern går det att göra olika val. Här ges några exempel på hur det ser ut i datorn.
Här ses vy för översikt. I denna syns alla datapunkter för samtliga sändare som är inkopplade mot hygrometern. Just i denna installation finns två sändare.
Individuell sändardata
Det går att välja om man endast vill se klimatdata från basenheten eller från de individuella sändarna.
De namn man gett sändarna syns i de valbara flikarna. Det är således lätt att manövrera runt och få en god samt detaljerad överblick.
Diagram och utvärdering om risk för mögel
En funktion som är övergripande och viktig för utvärdering om fuktvärdena hållit sig under risk för mögel, är det diagram som sammanställs från hygrometerns logger.
Med den gedigna forskning som idag finns rörande risk för mögel på byggnadsmaterial, går det snabbt att via diagrammet utläsa om sådant förhållande föreligger, och hur länge det i så fall varat.
Generellt ligger gränsen för sporgrodd och tillväxt av mögel på 75% relativ fuktighet (RF).
Längst ned i diagrammet syns datum och tid för loggningspunkterna. Till vänster visas skala gällande relativ fuktighet. Om diagrammet överskjuter 75%RF kan det således finnas mögelrisk. Hur allvarlig risken är beror också på rådande temperatur och på hur länge klimatförhållandena hållit i sig.
För rötsvamp såsom hussvamp gäller i regel högre fuktvärden, om upp över 85%RF.
Optihus ger fri support och hjälper till att tolka klimatdatan som samlats in. Det går enkelt att skicka denna som pdf via mail. Skulle åtgärder såsom avfuktare behövas är vi även behjälpliga med att installera alternativt berätta hur man själv på bästa sätt kan utföra installationen av avfuktaren. Vi kan även tipsa om ventilation i inomhusmiljö.
Tips om användningsområden för hygrometern
Som beskrivet kan hygrometern med dess logger användas till många applikationer. Något som Optihus speciellt inriktat sig på är husets s.k. riskkonstruktioner. Det är delar av huset där det överlag ofta uppstår fuktskada. Just i dessa konstruktioner är det extra viktigt att hålla god koll på klimatet.
För full förståelse om olika fuktkällor och problemområden i husets olika delar, har vi presenterat en rad ingående guider. Det är enkelt att klicka runt på vår hemsida och ta del av dessa. Strukturen på informationen är sådan att en sida ganska strikt berör ett område, samt alla sammanfallande faktorer som går att läsa vidare om via länkar till andra sidor. Det går även att ta del av referenser till forskningen som genomförts.
Sidorna som länkas till här ger vidare tips om fukt och fuktskadeförhållanden som riskerar uppstå:
Går det att ställa fråga?
Ja, Optihus har en supportavdelning med ingående kunskap om hus och fuktrelaterade ärenden. Vi svarar gärna på frågor.
Längre upp på alla produktsidor finns en flik som heter ”Ställ fråga”. Den leder till en kommentarsfunktion som gör att man kan lägga sin fråga offentligt och få ett supportsvar. Alla som besöker sidan kan läsa frågorna och svaren. Vår tanke med det är att sprida kunskap om hus, både till de som redan äger ett hus och till de som ska köpa hus m.fl. intresserade.
Det fungerar också bra att skicka ett E-mail, ringa oss eller sända ett brev. Välkommen att ställa frågor om TFA hygrometer och logger eller om något annat som berör våra ämnesområden.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.