...
Optihus AB
Optihus AB

TFA Klima Bee handhållen hygrometer och termometer

TFA Klima Bee är speciellt framtagen för att man på stående fot ska kunna mäta relativ fuktighet och temperatur där klimatförhållanden ska kontrolleras.

Denna typ av handhållen hygrometer används även av professionella fukttekniker t.ex. när fuktförhållanden ska kontrolleras i hus och fastigheter.

Förutom att mäta fukt i luft kan man borra hål i material såsom väggar och golv för att utföra mätning.

Några viktiga tips på vägen ges i texten nedan.

645kr

Artikelnummer 2022TFABEE Kategori Etikett

Vad gör TFA Klima Bee hygrometer?

Klima Bee mäter både relativ fuktighet och temperatur. Den kallas allmänt för hygrometer eller termohygrometer. 

Mätsensorerna sitter under det svarta plastrastret längst ut på staven som skjuter ut från enheten. Fukt – relativ luftfuktighet registreras elektroniskt via en kapacitiv sensor. Klimatvärdena visas omedelbart i den lättövervakade displayen som även har bakgrundsbelysning. 

Hur fuktmäter man som bäst?

Eftersom värme och kyla påverkar relativ fuktighet, ska man tänka på att Klima Bee bör vara acklimatiserad innan man startar att fuktmäta. 

Är hygrometern vid sensorerna varmare än omgivande luft kommer mätresultatet att bli lägre än vad det egentligen är. För varje grad av temperaturhöjning kan den relativa fuktigheten minska med ända upp till 6 procentenheter.

Tvärtom ökar den relativa fuktigheten om enheten vid sensorerna är kallare. 

Därför är det viktigt att låta TFA termohygrometer acklimatisera sig innan mätningen startar. Det brukar endast ta någon minut och man kan skynda på acklimatiseringen genom att varsamt svinga den i luften så att eventuella temperaturskillnader utjämnas. 

Tänk också på att inte ha handen för nära mätsensorerna och att inte ha fuktmätaren för nära utandningsluften. 

Fuktmäta i borrhål

Förutom att fritt fuktmäta i luften i husets riskkonstruktioner eller i boendemiljön, går det också att borra in i material för att sticka in mätsonden där. 

Även här finns det lite tips att delge. När borrning sker kommer det att bildas friktionsvärme. Denna värme kommer att kvarstanna i borrhålet en viss tid. Det är därför inte så lyckat att mäta fukt direkt efter att borrningen skett. Som ovan nämnt minskar värme den relativa fuktigheten. 

Har borrning gjorts i väggar och golv i källare alternativ i platta på mark, är det väsentligt att låta hålet vila minst ett dygn innan Klima Bee används där. 

Under tiden friktionsvärmen lägger sig måste hålet vara igenpluggat så att fukt inte läcker ut och hålet av den anledningen börjar torka ut. Bästa pluggen att använda är en som inte drar åt sig fukt. 

Efter borrningen är det bra att blåsa ut damm från hålet så att detta inte sätter sig på hygrometern. 

Vilken är fuktgränsen för mögel?

Fukt och mögel har bevisligen i årtusenden diskuterats, reglerats och efterforskats. Under de senare årtiondena har flera av varandra oberoende forskare gjort klimatkammarundersökningar för att ta reda på vilka gränsvärden som gäller för tillväxt av mögel på olika byggnadsmaterial. 

Samtliga forskningsresultat beskriver att mögeltillväxt vid rumstempererat klimat startar vid 75% relativ fuktighet. Är det kallare flyttas gränserna uppåt. Mer om detta står att läsa via länkarna nedan.

Teknisk data gällande TFA Klima Bee hygrometer

Leveransen innefattar – Termohygrometer, batteri, bruksanvisning
Mätområde fuktighet – 0 … 100 %
Mätområde temperatur – -30…+70°C (-22…+158°F)
Material – Plast
Batterier medföljer
Batteri – 1 x 9V
Mått – (L) 52 x (B) 35 x (H) 165mm
Vikt – 115g

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”TFA Klima Bee handhållen hygrometer och termometer”