...
Optihus AB
Optihus AB

TFA oförstörande fuktmätare med kula

TFA oförstörande fuktmätare medger fuktmätning genom ytmaterial utan att förstöra något.

Manövreringen är mycket enkel. Låt mätkulan lätt röra vid materialet, tryck på mätknappen och läs därefter av det uppmätta värdet.

Fuktmätaren arbetar enligt en kapacitiv mätmetod och kan därför avkänna fukttillstånd så djupt som upp till 40mm.

Några arbetsområden är mätning i våtutrymme som dusch och badrum, runt fönster, genom golvmaterial, i husvagn, husbil och till båt.

995kr

Artikelnummer 2022TFAOF Kategori Etikett

Hur fungerar TFA oförstörande fuktmätare?

Fuktmätaren är uppbyggd med en teknik som kallas kapacitiv. Desto fuktigare det är ju högre kapacitans är det i mätområdet under kulan. Desto torrare ju lägre kapacitans. Mätningen omvandlas till ett fuktvärde som visas i displayen. 

Kan felaktigt fuktvärde ges?

Ja, eftersom metall har högre kapacitans, precis som ett rejält fuktinnehållande material, så ger TFA fuktmätare även utslag för metall. Det bör man ha med sig i åtanke vid mätningen. Spik, skruv, elledningar, metallskikt i laminatgolv och i husbilar samt husvagnar kommer att ge utslag. 

Hur utförs fuktmätningen som bäst?

Håll TFA fuktmätare vinkelrät med mätkulan emot den yta som ska kontrolleras. Anledningen att enheten ska hållas så vinkelrät som möjligt är att fuktvärdet annars, om den läggs mer plant emot, kan bli lite högre än vad det egentligen är. 

Jobba sakta men säkert så att större ytor mäts av för att få referensvärden. 

Fuktmätning i våtutrymme som badrum och dusch

När man vill mäta genom kakel, klinker och våtrumsmatta är det viktigt att ytskikten är torra. Helst ska ingen ha duschat eller badat etc. ett antal timmar innan fuktmätningen sker. Tänk på att kakelfog drar åt sig lite fukt och ett tag innan den torkat ut kan ge högre mätvärden. 

Fuktkontroll i husvagn och husbil

Precis som våra hus är husvagnar och husbilar väldigt utsatta för fukt. Dessutom rör själva huskroppen lite på sig när man kör och det utsätter fogarna för rörelse. Fogarna mellan vägg, tak och underrede, samt runt fönster, dörrar och luckor, är mycket viktiga för att fuktskador inte ska ske. Fog- och materialrörelse sker också p.g.a. temperaturväxlingar.

Det räcker med små för ögat kanske oupptäckbara läckage, som över tid släpper in så mycket fukt att det börjar bildas mögel och lukt.

Har det väl gått så långt att sådana allvarliga skador skett kan åtgärdandekostnaden bli hög och kanske tar sanering samt reparation sådan tid att en semesterperiod blir förstörd. Annat trist är att andrahandsvärdet minskar. 

Optihus erbjuder fuktmätning samt fuktkontroll av husbil och husvagn. Då använder vi även värmekamera som fördjupande undersökningsmetod. Läs mer under sidan fuktmätning.

Böldpest i båtar

Båtar som är uppbyggda med glasfiberskikt och gelcoat kan drabbas av att skikten inte håller tätt och kanske även separerar från varandra. Det kan samlas fukt antingen under gelcoaten eller mellan glasfiberskikten. Ibland upptäcks det som små eller större bulor på ytskiktet varför det kallas böldpest.

TFA oförstörande fuktmätare kan snabbt hitta områden som är fuktigare och i bättre fall medge åtgärder innan fuktskadan eskalerar. 

Fuktmäta genom golvmaterial för kontroll av platta på mark

Äldre platta på mark, eller som det idag kallas betongplatta, kan drabbas av uppstigande fukt. Med TFA fuktmätare går det att bilda sig en uppfattning om status utan att ta hål på plastmatta eller annat golvmaterial såsom parkett. 

Förutom att fukt under matta och parkett leder till mögel, kan golvmattelim förtvålas och börja släppa emissioner som inte är hälsosamma. I kontakt med betongens alkalinitet har kaseininblandat flytspackel också förmåga att avge emissioner. Läs mer om platta på mark.

Utreda hur långt en vattenskada sökt sig

Vid fall av vattenskada där man inte kan spåra vattnet ovan golv, kan det ibland finnas möjlighet med TFA oförstörande fuktmätning att inledande avgränsa och spåra var vattnet sökt sig. 

Fuktmätaren kan också användas för kontroll av att avfuktning i samband med vattenskadesaneringen gör verkan och har nått eftersträvad avfuktningseffekt. 

Ytterligare användningsområden

Det går också att använda TFA fuktmätare för att kontrollera fuktinnehåll i ved, vilket helst inte ska överstiga 20%FK. I annat fall avsätts tjära och sot i rökgångarna, vilket i värsta fall kan leda till soteld. Dessutom luktar det illa när man eldar med för fuktig ved.

Det går också att kontrollera fuktinnehåll i byggnadsmaterial i krypgrund, torpargrund och vind, men bättre är att använda TFA fuktkvotsmätare samt även den trådlösa hygrometern för det ändamålet. 

Specifikation gällande TFA oförstörande fuktmätare

Mätteknik – Kapacitiv oförstörande fuktmätare
Mätområde Trä – 0…100
Levereras inklusive – Fuktmätare, batterier, bruksanvisning
Material – Plast
Batterier medföljer
Batterier 1 x 9V
Mått (L) 48 x (B) 34 x (H) 200mm
Vikt 139g

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”TFA oförstörande fuktmätare med kula”