Så fungerar Optigrund™ RD3000
I husets konstruktioner som har direkt kontakt med marken, t.ex. torpargrund och krypgrund, blir det ofta ett allt för fuktigt klimat. Den relativa fuktigheten stiger särskilt under varmare årstid när fuktig luft ventileras in genom öppningar i grundmurarna.
När den fuktbärande luften kommer in i ett kallare utrymme stiger den relativa luftfuktigheten. Det sker bl.a. när luften möter den kalla marken. I värsta fall kondenserar det mot kalla träytor i grunden.
Genom att lägga isolerande marktäckning kan man öka värmen någon grad och samtidigt effektivt sänka den relativa fuktigheten på ett passivt sätt, utan att tillföra energi.
Optigrund™ RD3000 är en tätare krypgrundisolering än MT2000 och fungerar att lägga utan byggplast under. Dessutom är tätheten så pass bra att den också fungerar som radonisolering.
Radon i marken kommer effektivt att bromsas upp och inte nå grunden samt boendemiljön så lätt som annars efter att isoleringen är adekvat lagd.
Läggning av krypgrundsisolering och radonisolering
Om byggplast läggs på korrekt sida om RD3000, d.v.s. på undersidan, kan våderna läggas kant i kant och tejpas med enkelhäftande vulkaniserande monteringstejp.
Om endast isoleringen läggs behöver den tejpas med dubbelhäftande monteringstejp och överlappas med minst 50mm. I annat fall blir det inte så väl tätat mot markfukt och radon.
I vissa fall behövs dränering för att grundmurarna inte ska dra upp fukt. När grundmurarna är torra går det att applicera krypgrundsisoleringen emot dessa. Hela vägen upp mot blindbotten kan vara känsligt att fästa isoleringen. Kan markfukt leta sig uppåt stängs den inne av isolermaterialet. Bättre är att endast klä muren en bit upp, allt beroende på grundmurarnas höjd.
Om rasskydd till krypgrund med kantbalk finns, går det med fördel att isolera mot rasskyddens insida.
För infästning mot mur går dubbelhäftande monteringstejp och även fästplugg att använda.
Energieffektivitet vid avfuktning och undertryck
Krypgrundsisoleringen och radonisoleringen har blivit populär för att energieffektivisera när avfuktare samt undertrycksfläkt installerats.
Trots att Optigrund™ RD3000 gör ett bra passivt jobb för att höja värmen och sänka fukthalten, så klarar sig ibland inte klimatet under mögelindex. Indexet berättar när gränsen för tillväxt av mögel har passerats. Så sker vid över 75%RF under varmare årstider.
När man installerat avfuktare i kombination med undertrycksfläkt, vilket görs emot lukt och radon, kommer fuktig luft att dras in i torpargrunden eller krypgrunden. Det sker under fuktiga dagar medan undertryckseffekten ser till att dra in torrare luft under gynnsammare dagar.
Det är just under de varmare och fuktigare dagarna som krypgrundsisoleringen kommer att göra mycket god effekt. Den tillåter inte att relativ fuktighet stiger så mycket som annars. Avfuktaren behöver inte arbeta så mycket som om isoleringen inte fanns på plats.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.