...
Optihus AB
Optihus AB

Miljömätare CO81 för mätning av luftkvalitet

Miljömätare CO81 är utvecklad med senaste teknologin för att i kompakt utförande till ett bra pris kunna mäta hela 8 värden gällande luftkvalitet.

CO81 mäter: Temperatur, Luftfuktighet (RF), Koldioxid (CO2), Total VOC (TVOC), Formaldehyd (HCHO), Particle Matter 1.0 (PM1.0), Particle Matter 2.5 (PM2.5), Particle Matter 10 (PM10).

Luftkvaliteten anges genom separata värden för de åtta olika parametrarna. I färgdisplayen visas också en skala i fyra färger som indikerar luftkvaliteten från grönt, gult, orange till rött.

Med miljömätaren medföljer ett laddningsbart batteri samt en USB laddkabel för anslutning till mobilladdare.

Vikten är låg och måtten är små, varför CO81 lätt kan tas med vid resa eller annan aktivitet.

795kr

Artikelnummer CO81 Kategori

Så fungerar Miljömätare CO81

CO81 är utrustad med sensorer som avkänner 8 olika luftkvalitetsfaktorer. Enheten mäter kontinuerligt och visar aktuella värden via 3 valbara displaybilder. Med en knapp på sidan av enheten skiftar man mellan dessa bilder. 

Miljömätaren är behändig i måtten och kan ställas antingen på kortsida eller långsida utefter vilka värden man vill titta på. Genom att trycka 3 gånger på knappen på sidan av enheten växlas skärmbild så att alla 8 luftvärdena visas samtidigt. 

I analysinstrumentet finns ett utbytbart laddbart batteri. Det laddas genom att ansluta medföljande USB laddkabel till dator eller mobilladdare 5V. (Observera att mobilladdare ej medföljer.) 

Dessa värden mäter CO81

Följande parametrar och värden mäts i inomhusluften. Klicka på länkarna för att läsa mer. 

Placering av miljömätaren

Det finns några punkter att belysa gällande var man placerar miljömätaren.

CO81 bör ställas så att det fritt kan passera rumsluft bakom enheten. I höljet på dess baksida finns lufthål. Innanför lufthålen sitter sensorer som ska avkänna värdena för luftkvalitet. 

Att speciellt tänka på gällande värdena för temperatur och luftfuktighet är att inte placera CO81 för nära fönster eller annan svalare yta t.ex. nära yttervägg. Det blir svalare och fuktigare där vilket inte är representativt för inomhusmiljön i stort. Visserligen kan man tillfälligt under någon timme placera enheten vid svalare ställen för att kontrollera att dessa inte utgör en köldbrygga där det blir så fuktigt att det kan växa mögel.

Nere vid golvnivå är det i regel dammigare än en bit upp i rumsluften. Därför bör mätaren placeras en bit upp från golvnivå. Bra är att placera på en bänk etc. och inte in i ett fack som hyllor utgör. 

Tänk på att utandningsluften innehåller fukt, koldioxid och formaldehyd. Andas man på enheten kommer den tillfälligt innan den återställer sig visa högre värden. Håller man den i handen kommer temperaturen samt luftfuktigheten tillfälligt att öka. 

Stark elektromagnetisk strålning kan få värdena att bli avvikande. 

Placering i närheten av eldstad eller annan sotavgivande källa som brinnande ljus bör undvikas. 

Specifikation och manual gällande Miljömätare CO81

 • Mått: 90 x 70 x 35 mm
 • Vikt: 160 gram
 • Färgdisplay 3-läges
 • Batteri medföljande: 3,7V 2000 mAh laddbart litiumbatteri. Laddningstid 4 timmar. Driftstid per laddning från 4 upp till 8 timmar. Kan laddas samtidigt som enheten används. Batteriet bör inte ligga urladdat mer än kortare perioder.
 • USB laddkabel medföljer. Ska anslutas till 5V mobil laddare (DC5V 500mA) eller till USB porten på dator etc. Mobil laddare medföljer ej.
 • På och avstängbart ljudlarm vid höga värden av aktuella luftföroreningar.

Specifikation gällande mätvärdena

 • Koldioxid CO2 mätområde: 400-6000 PPM. Mätnoggrannhet ±50 ±5%PPM. Detektionskänslighet 1PPM
 • Total VOC TVOC mätområde: 0-2.0 mg/m3
 • Formaldehyd HCHO mätområde: 0-0.6 mg/m3
 • Particle matter PM 1.0 mätområde: 0-1000 ug/m3
 • Particle matter PM 2.5 mätområde: 0-1000 ug/m3
 • Particle matter PM 10 mätområde: 0-1000 ug/m3
 • Particle matter mätnoggrannhet: ±10 ±10%
 • Particle matter känslighet: 1 ug/m3
 • Temperatur: -10-+50 ställbar visning Celcius eller Fahrenheit. Mätnoggrannhet ±1℃
 • Luftfuktighet RF%: 0-99. Mätnoggranhet ±3%

Ladda ned manualen till Miljömätaren: Manual-miljomatare-co81

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Miljömätare CO81 för mätning av luftkvalitet”