...
Optihus AB
Optihus AB

Miljömätare DN171 för 7 mätvärden med loggningsfunktion

Miljömätare DN171 är ett professionellt instrument för mätning av 7 värden som indikerar luftkvalitet. Korttidsloggning sker kontinuerligt gällande 4 värden.

Luftkvalitetsmätaren är en av få som analyserar luften via elektrokemisk sensor, intern laserteknik och en liten tystgående fläkt. Tekniken ger mer precisare mätvärden och möjliggör mätning av ozon.

DN171 mäter:
Ozon (O3)
Total VOC (TVOC)
Particle Matter 1.0 – 2.5 – 10 (PM)
Temperatur
Relativ fuktighet (RF%)

Enheten levereras med laddbart batteri och USB kabel för anslutning till mobil laddare 5V 1000mA. Mobil laddare medföljer inte.

1.845kr

Artikelnummer DN171 Kategori

Så fungerar Miljömätare DN171

Luftkvalitetsmätaren är en smart enhet som mäter partikelmängd (3 separata värden PM 1.0 – 2.5 – 10) via s.k. laser scattering. Inbyggt i luftmätaren sitter en liten laserenhet för ändamålet. 

Ozon (O3) mäts via en elektrokemisk sensor. 

Total VOC (TVOC) mäts via en semiconductor sensor.

Luft fläktas sakta förbi de olika luftkvalitets-sensorerna via den inbyggda nästan ohörbara minifläkten. Värdena räknas ut via AMR smart höghastighetsmjukvara för snabb kalkylering. 

Möjlighet finns att ställa visningen i displayen i fyra olika lägen, allt utefter vad man önskar. Bakgrundsfärgen kan ändras i flera olika färger. Skärmens ljusstyrka kan justeras mellan 10-80%.

DN171 är utrustad med ställbar klocka och datum. 

Ljudlarm när mätvärde för ozon passerar 0.100, 0.200 eller 0.300 PPM kan ställas på eller av.

Loggning av ozon, temperatur, fukt och PM 2.5

Loggning görs under 100 minuter i visningsintervall om 10 minuter. Det gäller ozon, PM 2.5, temperatur och relativ fuktighet. Loggningsfunktionen ämnar fungera så att man placerar miljömätaren i ett rum och går ut under 60-90 minuter så att ingen vistas i rummet. Mänsklig närvaro kan annars störa mätvärdena då de kan bli högre, särskilt om man är intill enheten. Därefter kontrolleras värdena enkelt med några knapptryck. Man kan också använda loggningsfunktionen mer allmänt för att få en kortare överblick bakåt i tid. Stapeldiagram och högsta uppmätta värden anges i displayen. 

Visning av realtidsmätning för luftkvalitet finns för TVOC och ozon. Visning av värdena skiftar i denna vy snabbt när halterna i rumsluften varierar. 

Att tänka på

När man använder funktionen att mäta fukt (hygrometer) finns vissa faktorer att ha med i åtanke. Intill svalare ytor som fönster, ytterväggar etc. bildas det ofta något som kallas köldbrygga. Varmare och fuktinnehållande luft som kommer intill köldbryggan svalnar av. Då ökar den relativa fuktigheten eftersom svalare luft inte klarar av att bära så mycket fukt som den varmare luften. 

Man kan med fördel kontrollera så att gränsen om 75%RF inte överskrids någonstans inomhus. Det är gränsen för tillväxt av mögel.

Intill en köldbrygga brukar det vara mer luftföroreningar då luften rör sig långsammare där. Det är inte representabelt för hela inomhusmiljön och normalt placeras därför Miljömätare DN171 mer centralt när övergripande värden ska visas. 

Placera enheten minst 50 cm ovan golvnivå på en öppen yta så att rumsluft fritt kan cirkulera förbi och avläsas. 

Se en kort video

Specifikation gällande Miljömätare DN171

Följande ämnen och parametrar för luftkvalitet analyseras och visas i displayen:

  • Ozon (O3) 0.000-5.000 ppm
  • Total VOC (TVOC) 0.001-9.999 mg/m3
  • Particle matter 1.0 – 2.5 – 10 (PM) 0-999 ug/m3
  • Temperatur -10-+50 C
  • Relativ fuktighet (RF%) 20-85

Display i färg: 2,8″ LCD 320×240 pixels

Mått: 155 x 87 x 35 mm

Vikt: 350 gram

Batteri medföljande: Litium 1200 mAh avsett att laddas med mobil laddare 5V 1000 mAh (laddare medföljer inte)

USB kabel för laddning medföljer

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Miljömätare DN171 för 7 mätvärden med loggningsfunktion”