...
Optihus AB
Sök
Optihus AB
Sök
Stäng denna sökruta.

Om företaget Optihus AB

Optihus AB med forskning för husägare och husköpare

Optihus AB är företaget som byggts upp genom forskning vilken startade 1991. Vid läsning i vetenskapliga rapporter fångades företagsgrundarens intresse för fuktrelaterade skador i hus och den hälsomässiga påverkan som därav kan ske. 

Tio år senare hade mycket kunskap inhämtats och en tankekarta inför vidare arbete ritats upp. Med pedagogik i åtanke skrevs ämnesövergripande artiklar inför att senare kunna lanseras som bok. Samtidigt startades enskild firma. Den offentliga företagsstarten dröjde till 2005 då annat förvärvsarbete var i vägen. 

Firman övergick 2008 i aktiebolag och fick ytterligare en delägare. Tidigt 2021 valde undertecknad att helt avträda sin roll som VD och ägare i det aktiebolaget för att ta ett sabbatsår. 

Vid eftertanke bestämdes att fortsätta forskningen inom det mycket breda och många gånger komplexa området hus, för att om möjligt kunna hjälpa och bistå både husägare och husköpare.

Ur boktiteln ”Optimera din kunskap om hus” sprang företagsnamnet Optihus AB. Det bokmanus som tidigare sammanfattats och kontinuerligt uppdaterats går idag att ta del av på Optihus hemsida. 

Ledord och strävan

Målet är att löpande presentera kunskapen via hemsidan, där det också ska finnas möjlighet för läsaren att interagera genom kommentarsfunktion under artikeltexterna. Ambitionen är på det sättet att nå en mer levande och nutidsanpassad kunskaps- och forskningsbank.

Optihus AB ledord och strävan

Forskningen sker aktivt, planmässigt och metodiskt. Via tvärvetenskaplig grundforskning läggs ett primärt mål, att hos läsaren öka teoretisk och praktisk förståelse inför de ingående variablerna inom aktuella områden, med hus och inomhusmiljö som utgångspunkt.

Grundforskningen ska leda vidare till konstruktiv forskning vilken utvecklar, sammanställer och presenterar produkter samt lösningar på förekommande problem såsom;

Avfuktare och avfuktning, luftrenare, energirelaterade frågor, riskkonstruktioner samt upptäckt av och sanering mot fukt, lukt och mögel

Kunskapsrön ska presenteras i friare form på ett väl underbyggt pedagogiskt sätt, vilket underlättar för gemene husägare, potentiella husköpare eller annars bara intresserade att ta till sig.

Optihus vidareutveckling

Företaget ska vidareutvecklas med såväl breddande som fördjupande kunskap om hus. Ett nischat och handplockat utbud av tjänster och produkter presenteras löpande.

Målet är att genom fortsatt forskning optimera kunskapen om hus, särskilt inom området fukt, kemiska ämnen, mögel, rötsvamp och lukt samt därtill relaterade ämnen. Vidare tas ett nytt branschgrepp genom en allt mer utvecklande och unik köpa hus guide, sammanvävd med information som även gagnar de som redan äger ett hus. 

Grundläggande förståelse för aktuella husrelaterade frågor ska ges samtidigt som möjliga åtgärder med produkthänvisningar beskrivs. Referenser i källgranskande och möjligt fördjupande syfte vävs in i presenterade ämnesartiklar. 

Under artiklarna på hemsidan finns möjlighet att kommentera. Denna form av kommunikation är att se som en viktig del i vidareutvecklingen av Internetforumet som sådant. 

Internetbaserad butik

Produkterna läggs i en väl genomarbetad och Internetbaserad butik. Planeringen med butiken är att den ska följa ursprungsinriktningen forskning och kunskap, med information som möjliggör att kund lättare och kostnadsbesparande tillses att själv kunna välja, förebygga, åtgärda, använda och installera.

Produkter levereras via speditör till Sverige och övriga länder inom EU. 

Information och köp av produkter följs så långt det är möjligt upp med support för kund som önskar det. 

Tjänsteutbud

Tjänst finns vilken inbegriper support på distans vari övergripande rådgivning sker. 

Det fysiska tjänsteutbudet kommer från Optihus sida begränsas till ca. 10-25 mils resa från Ljungby räknat, allt beroende på uppdragets art och omfattning. Samarbetspartners finns i andra områden. 

Besök Optihus

För att besöka Optihus krävs förtida bokning och bokningsbekräftelse. Denna begränsning är till för att värna om optimal kundrelation och sådant som är relaterat rådande pandemi. 

För fördjupad kunskap om hur Optihus AB kommit till, klicka på företagsinnehavarens namn nedan. Länken går till en personlig och företagsrelaterad självbiografi. Det finns även en del verksamhetsbeskrivning, syfte och mål beskrivet på startsidan.

Sponsor till CS CLUB SCHYSST

Optihus AB trädde i mars 2022 in som sponsor gällande ett projekt främst ämnat att nå barn och unga. Optihus arbetar för bättre boende-, lärande- och arbetsmiljö medan CS CLUB SCHYSST verkar för en stabilare emotionell och psykosocial miljö. Projektet ämnar motverka mobbning, främlingsfientlighet, rasism, våld, kriminalitet och droger. 

Mer om barn- och ungdomsprojektet kan läsas här: CS CLUB SCHYSST

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - F&U.. Står för forskning, kunskap samt ärlighet. Gillar att hjälpa andra och värnar speciellt barnen i vårt samhälle.

2 svar på ”Om företaget Optihus AB”

 1. Hej!
  Imponerande skriftsamling! Vi skulle ha sett den tidigare!
  Vi köpte 2004 en charmig liten stuga från 50-talet. Vi skissade på att bygga ut.
  Kruxet var bara att det byggts med Cuprinol-skydd i bottenbjälklaget.
  Vi upptäckte redan framemot hösten att det luktade kemi och mögel.
  Efter en massa utredningar kom vi fram till orsaken och det var faktiskt både och.
  Vi försökte sedan ventilera torpargrunden med fläktutsug för att få undertryck nedåt i huset. Men det hjälpte inte för det hade satt sig i väggar och tak med bl a träullsskivor.
  Till slut rev vi huset 2015 och byggde ett helt nytt hus.
  Förhoppningsvis utan riskkonstruktioner:
  Platta på mark med cellglasisolering, väggar och tak med diffusionsöppen lösning med cellulosaisolering. Uppvärmning med VV-VP och FTX-ventilation. Därtill kaminer.
  Hoppas att Du kan sprida kunskapen till alla behövande, gärna i förväg!
  Mvh
  Kjell S

  Svara
  • Hej Kjell,

   Tog igenkännande del av din beskrivning av stugan som köpts. Det är vanligt att lite nyare torpargrunder och krypgrunder har behandlats med Cuprinol innehållande klorfenol som pentaklorfenol. När det sedan blir för fuktigt kan mögel och bakterier komma att omvandla klorfenolet till kloranisol, som är luktsmittande och därmed fastnar i många material, såsom träullsskivor, gips, trä, tyg, skinn, skumgummi m.m..

   När undertryck i torpargrunden eller krypgrunden inte lyckas, eftersom lukten har satt sig även uppe i huset, kan det enda vara att byta ut materialet eller helt sonika riva huset och bygga nytt. Det nya huset som du beskriver bör vara långt mycket energisnålare än det gamla.

   Precis, målet med informationen är att försöka nå och hjälpa husköpare och husägare i förebyggande syfte. Det är inte helt enkelt att nå igenom ”bruset” men det är nog en tidsfråga.

   Tack för din viktiga kommentar!

   Mvh
   Jerker Andersson

   Svara

Lämna en kommentar

Nytt hos Optihus

Så sker installation av DryBox X4 i krypgrund
DryBox X4 i krypgrund – bilder på installation

Ett ekonomiskt fördelaktigt och samtidigt tryggt val gällande avfuktare är att välja och installera DryBox X4 i krypgrund. Vi står för både support och leverans av denna sorptionsavfuktare med tillbehör. Här finns exempel på hur en adekvat placering av X4

Allt om avfuktare i krypgrund
Avfuktare i krypgrund – förberedelse, val och installation

Avfuktare i krypgrund, eller också kallat krypgrundsavfuktare, är oftast något som är nödvändigt. Statistiken gällande fuktskador i krypgrunder är så pass hög att de allra flesta grunder konstateras vara i behov av avfuktning samt kanske även åtgärder som sanering.  Här