...
Optihus AB
Sök
Optihus AB
Sök
Stäng denna sökruta.

Optiva® är ett varumärke för luftrenare, avfuktare och befuktare

Optiva varumärke för luftrenare, avfuktare och befuktare
Målet med Optihus börjar ta form ordentligt. I dagarna kom besked från PRV Patent & Registreringsverket att varumärket Optiva® blev godkänt. Det ska grundläggande gälla olika typer av luftrenare, befuktare och avfuktare. Luftrening är av dessa produkter det prioriterade.

Innehållsförteckning

Varumärket och några tankar kring det

Det känns bra att dag för dag uppnå satta mål i företagsbyggandet. Ibland får man ta ett steg tillbaka, fundera till och justera innan kliv framåt görs. Målet att forskningsförankra produkterna samt dess funktioner är av hög vikt. 

I skrivande stund håller långt gångna prototyper av fotokatalytiska luftrenare att tas fram. Sådana har undertecknad varit med att designa och jobba med sedan 2005. Det är inte bara funktionen som ska vara i topp. Luftrenarna måste även ha ett bra namn. 

Efter att ha skrivit ett halvt anteckningsblock fullt med olika tänkbara namn landade det på Optiva®. Varumärkesansökan godkändes igår av PRV Patent & Registreringsverket.

Optiva® i varumärkesgrupp 11

När man ansöker om varumärke ska varumärkesgrupper utifrån produkt och användningsändamål väljas. Denna ansökan var lite enklare än den tidigare Optisil®. Här kunde flera produktgrupper ringas in under samma grupp. Det innebär att Optiva® är registrerat för luftrenare av olika slag, befuktare och även avfuktare. 

För att inte överarbeta och behålla ett trivsamt samt fokuserande utvecklingsarbete är det luftrenarna som kommer i första hand och därefter befuktare samt avfuktare. 

Utdrag från ansökan och beviljandet

Under varje varumärkesgrupp finns undergrupper. Här ges ett utdrag av dem som valts:

Filter

 • Dammfilter; elektrostatiska luftfilter; filter för användning med belysningsapparatur; filter för
  användning med lampor; filter för användning med apparater för sanitära ändamål; filter för användning med ventilationsapparater; luftfilter för hushållsbruk; luftfilter för industriellt bruk; luftfilter för industriella anläggningar; pollenfilterapparatur.

Luftrenare och sterilisering

 • Apparater för luftsterilisering; apparater för rening av luft; behandling av luft med accelererande jonapparat; cykloner [luftreningsapparater]; cykloner [maskiner för luftrening]; eldrivna fläktar för utsugning av damm ur luften; elektriska luftrenare; elektrostatiska stoftavskiljare för rening av gaser; elektrostatiska stoftavskiljare för rening av luft; installationer för luktborttagning från luft; industriella luftrenare; joniserare för behandling av luft; joniserare för luftbehandling; joniseringsapparater för luft- eller vattenbehandling; joniseringsapparater för luftbehandling; joniseringsinstrument för luftbehandling; joniseringskanoner för behandling av luft; joniseringspistoler för behandling av luft; luftfiltreringsapparater; luftfiltreringsapparatur; luftjoniseringsapparater; luftrenare; luftrenare för bilar; luftrenare för husbehov; luftrenare för hushållsändamål; luftrenare för kommersiellt bruk; luftrengöringsapparater för renluftskammare; luftreningsapparater; luftreningsapparater för renluftsskåp; luftreningsapparater för hushållsändamål; luftreningsapparater och -maskiner; luftreningsenheter för hushållsbruk; luftreningsrobotar för hushållsbruk; luftsteriliseringsapparater; luftsteriliseringsapparater för hushållsändamål; luftuppfriskningsapparater; luktborttagningsapparater; luktborttagningsapparater, inte för personligt bruk; separatorer för luftrening; separatorer för rening av luft;
 • Kombinerade belysnings- och ultravioletta apparater; ultravioletta belysningar; ultravioletta lampor för användning i akvarier; ultravioletta steriliseringsapparater [vattenbehandlingsutrustning]; ultravioletta steriliseringsanordningar; ultravioletta steriliseringsanordningar för sminksvampar för hushållsbruk; ultravioletta vattensterliseringsenheter för hushållsändamål; vattensteriliseringsapparatur med ultraviolett strålning för industriella ändamål.
 • Se fotokatalytisk luftrenare OPTiVA 4800-PRO-PCO
 • Se luftrenare i butiken och läs mer om luftrening

Avfuktare

 • Avfuktare; avfuktningsanordningar för luft; avfuktningsapparat för hushållsändamål; avfuktningsapparater; avfuktningsinstallationer;  byggtorkar;  elektriska avfuktare; industriella avfuktare; lufttorkningsapparater.

Luftfuktare, befuktare

 • Elektriska luftfuktare; elektriska luftfuktare för hushållsbruk; industriella luftfuktare; installationer för
  fuktning av luft; luftbefuktningsapparater, inte för medicinska ändamål; luftfuktare; luftfuktare [för hushållsändamål]; luftfuktare för rum [apparater]; luftfuktare för värmeelement; luftfuktare [inte för medicinskt bruk]; luftfuktare med anjongenerator; luftfuktare till musikinstrument; luftfuktare [vattenbehållare för centralvärmeelement]; luftfuktningsapparater; luftfuktningsinstallationer; rumsfuktgörare som innehåller vatten och är placerade på centralvärmeelement; usb-drivna luftfuktare för hushållsbruk.
Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - F&U.. Står för forskning, kunskap samt ärlighet. Gillar att hjälpa andra och värnar speciellt barnen i vårt samhälle.

2 svar på ”Optiva® är ett varumärke för luftrenare, avfuktare och befuktare”

 1. Hej!
  Jag funderar på att köpa en gård med torpargrund från slutet av 1800-talet, som har en liten källare under sig, troligtvis byggd under 1960-70-talet. Visningen är om 1,5 vecka, så jag har ännu inte luktat på luften där, men har hört av andra som besökt huset att att det luktar där, troligen fuktrelaterat.
  Jag tänker mig att ta bort den lilla källaren, gräva upp, tömma grunden på allt organiskt och ev kontaminerat jordlager – eventuellt anlita en torrsugbil, lägga makadam, isolera på något lämpligt sätt. Men sedan, kommer jag någonsin att bli av med lukten?
  Jag har läst på om ozonbehandling och undrar: är det möjligt att få bort lukten helt, när man väl har eliminerat källan till det? Eller är det bara att riva huset och bygga nytt som gäller?
  Finns det någon samlad kunskap/erfarenhet om liknande fall?

  Svara
  • Hej OM,

   Det är bra att ha funderat igenom husköpet ordentligt innan man bestämmer sig. Där tycker jag att du gör rätt. Just torpargrund och andra typer av grundläggningar medför ofta problem med lukt. Lukten kan komma från tryckimpregnering eller annan träskyddsbehandling och även från mikroorganismer som jordbakterier och mögel. Om lukten har legat i länge kan den sitta djupt in i byggnadsmaterial av trä och annat som har förmåga att dra åt sig fukt. Lukten kan i värsta fall sitta upp i hela huset.

   Att åtgärda källan d.v.s. torpargrunden är bra för då alstras inte mer lukter som kommer upp i huset. Däremot kan det som sagt finnas kontaminering kvar. Den är värre att bli av med helt. Det finns vissa knep som att spärrmåla så att lukten spärras inne. Att använda luftrenare med ozon brukar hjälpa mot ytligt sittande lukter, men ozonet går aldrig på djupet i materialet. I fall där kontaminationen är värre försvinner eller dämpas lukten någon vecka för att sedan komma tillbaka igen från djupet av materialen.

   Det finns samlad kunskap och erfarenhet, men utan mer kunskap om vad det är som luktar och hur omfattande skador som finns, går det inte att beskriva och rådgöra mer än generellt. Undersök vad lukten har för källa och om lukten satt sig upp i husets material. Luftrenare med ozon kan hjälpa något och vara ett komplement till de saneringsåtgärder du nämner, men är oftast inte hela lösningen. Avfuktare kan behövas i grunden för att problem inte ska återkomma efter att åtgärderna vidtagits.

   Återkom gärna med frågor.

   Mvh
   Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Nytt hos Optihus

Så sker installation av DryBox X4 i krypgrund
DryBox X4 i krypgrund – bilder på installation

Ett ekonomiskt fördelaktigt och samtidigt tryggt val gällande avfuktare är att välja och installera DryBox X4 i krypgrund. Vi står för både support och leverans av denna sorptionsavfuktare med tillbehör. Här finns exempel på hur en adekvat placering av X4

Allt om avfuktare i krypgrund
Avfuktare i krypgrund – förberedelse, val och installation

Avfuktare i krypgrund, eller också kallat krypgrundsavfuktare, är oftast något som är nödvändigt. Statistiken gällande fuktskador i krypgrunder är så pass hög att de allra flesta grunder konstateras vara i behov av avfuktning samt kanske även åtgärder som sanering.  Här