...
Optihus AB
Optihus AB

Filter, dammfilter till Acetec EvoDry avfuktare

För att bibehålla avfuktarens livslängd och avfuktningskapacitet bör man byta filter två gånger per år. Detta är ett krav från Acetec för att garanti om tre år ska gälla på deras avfuktare i serien EvoDry.

Dessa filter är av kvalitet G4 vilket klassas som ett grovfilter för uppsamling av grövre dammpartiklar i luften.

Filtret är lätt att byta ut. Man fattar tag i det gamla och drar ut det från avfuktarens filterkassett. Därefter sätts det nya på plats.

Filter som Optihus här tillhandahåller passar många av EvoDry avfuktare. Kontroll och val av filter görs i listan nedan. Var god kontrollera att det blir rätt mått till din Acetec avfuktare.

Vid köp av en Acetec sorptionsavfuktare av oss ges 200:- rabatt gällande 20 st filter. Då kostar ett filterpaket endast 900:-. Rabatten räknas automatiskt av i kassan.

250kr1.100kr

Artikelnummer N/A Kategori

Vilka avfuktare passar dessa filter till?

Då G4 kvalitet och klassning används till ett flertal olika sorptionsavfuktare, kommer dessa filter även att passa andra avfuktare än Acetec. Här listar vi dock Acetec EvoDry modeller med måttangivelse för filtren som kan väljas för köp i listan ovan. 

 • Acetec EvoDry 6H och 6P, nya modellerna som kan ses i vår butik – 175 x 200 mm
 • Acetec EvoDry 12H och 12P – 215 x 240 mm
 • Acetec PD150 2.0 – 255 x 285 mm
 • Acetec PD250 2.0 – 255 x 285 mm
 • Acetec PD400 2.0 – 255 x 285 mm
 • Acetec EvoDry 18H och 18P – 255 x 285 mm
 • Acetec EvoDry 24H och 24P – 255 x 285 mm
 • Acetec EvoDry PD – 255 x 285 mm
 • Acetec EvoDry PD+ – 255 x 285 mm
 • Acetec EvoDry PDX – 255 x 285 mm
 • Acetec RD – 255 x 285 mm
 • Se avfuktare i vår butik

Vad händer om man inte byter filter?

Optihus och Acetec support kommer vid eventuell reklamation att fråga om filterbyte är ordentligt skött två gånger per år. Är filtret inte bytt och det är orsaken till felfunktion gällande avfuktaren kan garantin komma att falla bort. 

I somliga utrymmen är det dammigare än i andra. Några exempel är i torpargrund och i krypgrund, särskilt där det inte på adekvat sätt gått att lägga byggplast mot marken. Här kan ganska mycket damm samlas i filtret, allt beroende på hur mycket avfuktaren måste vara i drift. 

Uppe på husets vind är det ibland mycket isoleringsfibrer samt damm utifrån som virvlar runt och sätter sig i filtret. 

Om avfuktarens filter sätts igen så att luftflödet (processluften) avsevärt påverkas, kommer avfuktningskapaciteten att minska. Det kan uppstå dyrare avfuktningskostnad än nödvändigt. Samtidigt riskerar nödvändig avfuktning att utebli så att det blir för fuktigt i betjänat utrymme. 

Om filter inte byts kommer det över tid att sätta igen, vilket påverkar avfuktaren negativt. För att aggregatet ska bibehålla sin beräknade livslängd är filterbyte av vikt.

Passa på att kontrollera avfuktarens funktion

Det är ett ypperligt tillfälle vid byte av filter att också kontrollera avfuktarens funktion. 

För att göra det kan man ställa ned hygrostaten i bottenläge, d.v.s. på lägsta möjliga börvärde gällande relativ fuktighet. Det görs antingen via manuell hygrostat eller styrpanel, allt beroende på vilken modell av Acetec EvoDry som man har installerat

När lägsta värdet är inställt kommer avfuktaren att starta avfuktningen. Då går det att kontrollera så våtluften som blåses ut genom våtluftslangen utomhus är lätt varm och fuktig. 

Vidare kan kontroll göras att torrluften sprids ut som den ska och att installerat slangsystem för spridning av luften är intakt. 

Se över att damm inte lagt sig inne i avfuktaren

Bra kan samtidigt med filterbytet också vara att se över avfuktaren så den inte blivit för dammig invändigt. Mindre dammpartiklar kan över tid passera filtret och lägga sig invändigt. Då går det att lätt dammsuga avfuktaren.

Dock ska man vara lite försiktig med att dammsuga absorptionshjulet eller absorptionsblocket. Materialet som sitter på och i det är till för att binda och avge fukt. Dammsuger eller blåser man med tryckluft bort materialet kommer avfuktningskapaciteten att minska. Absorptionsmaterialet sitter ganska hårt men viss varsamhet skadar inte att iaktta. 

Support och konsultation

Undrar du över något relaterat till avfuktning av hus eller gällande service samt underhåll av Acetec EvoDry avfuktare, ta gärna kontakt så hjälper vi till. 

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Filter, dammfilter till Acetec EvoDry avfuktare”